4/3/2007 Retourtje Heerlen – Hoge Venen

Een afspraak is snel gemaakt met Gertjan. Zondag om 7.45u bij de "rotonde met het vliegtuig" in Kerkrade.

Zaterdag heeft het de hele dag geregend. Uiteindelijk ben ik toen maar op de rollenbank gestapt. Zondagochtend sta ik daardoor te popelen om een flink stuk te gaan trainen. En een flink stuk gaat het worden vandaag! Doel van vandaag: retourtje Hoge Venen met Gertjan.

Op het afgesproken tijdstip treffen we elkaar; het is alweer een tijdje geleden dus we hebben genoeg te vertellen voor een 6 uurs rit! Trainingsaanpak, seizoensplannen, techniek, alles zal de komende uren besproken worden!

We vertrekken voor een mooie rit. Via Simpelveld, Nijswiller en Mechelen rijden we naar Epen en gaan daar de grens over richting Sippenaecken. Over deels verharde, deels onverharde wegen rijden we via Plombiere en Morisnet naar Welkenraedt. Daar steken we de autosnelweg over en gaan richting Baelen. Na Baelen volgt een lange afdaling via Membach naar het Vesdre dal. De waterstand in de Vesdre staat redelijk hoog. Dat is goed voor de mannen KV Naviculare; die zijn vandaag kayakken ergens in de Ardennen. We steken de Vesdre over en rijden door de oneindige bossen van de Hoge Venen. Hoogte meters worden gemaakt. Gestaag blijft het omhoog lopen. We komen op een plek waarvan ik later op de kaart zie dat die "Chene du Rendez-Vous" heet. Ofwel: de "Afstpraken Eik". Wat zou zich hier allemaal hebben afgespeeld in vroegere tijden? Overal in het bos stroomt water. Kleine watervalletjes overal. Na een lange klim gaat het weer bergaf; het dal van de Soor in. Langs de Soor gaat het stroomafwaarts tot dit riviertje uitmondt in de Helle.

De Helle (Hill) heeft lange tijd op mijn kayakverlanglijst gestaan. Het is er echter nooit van gekomen. De Helle heeft zelden een bevaarbare waterstand. Ook vandaag is de waterstand nog veel te laag voor deze wildbeek. Bovendien is het een hele expeditie om bij het instappunt te komen. Dat is met de auto onbereikbaar. Bovendien is het verboden om deze beek te varen.

Aangekomen bij de Helle wordt ons gevraagd of we iemand missen. In het bos is een biker in rode jas gesignaleerd die zijn team maten is kwijt geraakt. Nou ja, wij zijn gestart met zijn tweeën, en rijden nu nog steeds met zijn tweeën. Wij missen niemand. (Behalve Roger,.. maar die is ook niet gestart. Volgende keer beter Roger!) Alle wandelaars die we vanaf dat punt passeren stellen dezelfde vraag: "Fehlt euch ein biker?". Kilometers verder komen we een eenzame biker tegen met rode jas. Hij heeft zijn maten nog steeds niet gevonden. Ik moet denken aan Hans en Grietje: die werden ook eenzaam in het donkere woud achtergelaten.

We steken de weg tussen Eupen en Monchau over en dalen af naar de stuwdam van Lac de Eupen. Van hieruit volgt nog een langgerekt bos tot Raeren. Daar opent het landschap weer. We zijn nu in de buurt van de bron van de Geul. Grofweg volgen we het Geuldal van Hauset via La Calamine (Kelmis) terug naar Moresnet.

In Moresnet gaat het omhoog voor een lange klim naar het Drielandenpunt. Hier worden de bidons even bijgevuld. Nog een afdaling richting Holset waarna we over de normale weg weer terug rijden naar de rotonde met het vliegtuig.

Vanaf thuis ben ik ongeveer 6 uur onderweg geweest. Volgens de teller van Gertjan zouden we circa 115 kilometer afgelegd. Volgens de Polar hebben we 1400 hoogtemeters in de benen.

Het was een hele mooie training. De 6 uur gingen ons eigelijk redelijk makkelijk af. Met de duuruithouding zit het dus wel goed! Ik heb lekker getraind, maar het was ook vooral een mooie en leuke tocht!

Doen we nog een keer Gertjan!

Wie onze route van vandaag een keer wil overdoen: we hebben in het Belgische deel de volgende knooppunten gereden: 1,3,4,7,10,11,12,13,24,23,36,35,38,61,59,57,56,41,42,44,30,29,27,18,19,26,20,9,8,7,4,5.

UITNODIGING

Wie binnenkort een keer mee wilt voor een rondje Hoge Venen vanuit Heerlen kan zich bij mij melden!  De bedoeling is een ronde om de Hoge Venen heen, deels over de weg, deels off road. Deze tocht zal naar verwachting 8 a 9 uur duren (ca 150 a 160km).  We gaan alleen bij droog weer.  Tempo D1.

Het fototoestel kon niet mee; er waren belangrijkere dingen die op de foto moesten deze ochtend: mijn dochter. Foto: andere tijd, zelfde gebied; genomen bij de marathon van Verviers 2006.

Ronald

Verviers1

Een Reactie op “4/3/2007 Retourtje Heerlen – Hoge Venen

  1. Hi Ronald,

    Was zeker erg leuk ! De omgeving was ook erg mooi. Je fietst erg goed op souplesse. Continue zo’n hoge RPM volhouden is klasse !

    Doen we zeker nog een keer..

    Groet, Gertjan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s