21/1/2007 Genk: toertocht na de storm

Maandag en vrijdag naar de sportschool geweest voor spinning. Vrijdag stond rood gemarkeerd in het schema: diep gegaan dus, Woensdagavond stond een intervaltraining op de rollenbank in het schema. Zaterdag 2.45u basistraining gedaan op de weg. Dan is het zondag en mogen we weer modderhappen! In Genk (B) wordt dan een toertocht georganiseerd.

Deze week is een zware storm over Europa getrokken. Ik vraag me af hoe de bossen erbij liggen. Op het forum van mountainbike.be lees ik dat de storm ook de nodige gevolgen heeft gehad voor de bossen rond Genk. De organisatie is al vanaf vrijdag met de zaag op onderweg om de route vrij te maken. Laten we dan toch maar eens gaan kijken.

Marc gaat ook mee. Om 7.30u fietsen opladen bij Marc. Als we rond 8.00u aankomen in Genk is het waterkoud, staat er een behoorlijke wind, en begint het nog te plenzen ook!

We gaan op weg door de bos- en heide gebieden van Belgisch Limburg. Voor ons liggen telkens weer korte hellingen die we lekker op kunnen spurten. Het is draaien en keren over smalle trails met veel boomwortels. Marc roept meteen: "dit is was mooi geweest met onze fullies". We sparen onze volgeveerde racebak echter voor drogere perioden.  Deze winter gaan we modderhappen met de hardtail.

Weer een tijdje hardtail rijden is bovendien goed voor de techniek: een fully is erg vergevingsgezind. Nu we weer op de hartail crossen, blijkt dat ongemerkt toch wat nonchalance in ons rijgedrag is geslopen. Een fully kan veel hebben. Op een hardtail wordt je toch weer gedwongen alle techniek uit de kast te halen in lastige passages. Dat is voor mij dan weer de charme van een hardtail.

In de bossen van Belgisch Limburg pikken we regelmatig een toertocht mee. Elke keer verbaas ik me over de creativiteit van de parcoursbouwers hier. Elk heuveltje, elk smal paadje, elke greppel, elke wal in het landschap weten ze aan elkaar te rijgen tot een route waarmee je je lol wel op kunt. En de storm? Ja, hier en daar moeten we bukkend onder een boom door. Op enkele plaatsen zijn omgevallen bomen door de organisatie verwijderd met zaag. Eén keer moeten we van de fiets voor een gigantische boomstam dwars over de route. 

Dan komen we in de buurt van de voormalige steenkolenmijn van Genk. We rijden langs diverse industiële monumenten: oude fabriekshallen in Victoriaanse stijl. Als verrassing draait de route één van de fabriekshallen in! Hier is de bevoorradingspost. Ik neem tomatensoep en een plak cake en bestudeer ondertussen de fabriekshal aan de binnenkant. Aan de resten van de spoorlijn te zien, reden hier vroeger vermoedelijk hele treinen naar binnen! Ik zie de koelpieten met hun zwarte gezichten al voor me.

Direct na de bevoorrading zetten we koers richting "terril": de steenberg van de steenkolenmijn. De route loopt naar boven! Dan een snelle downhill. Hierna volgens nog 15 mooie kilometers met een hoog single track gehalte voor we weer bij de auto zijn.

Lekker getraind vandaag, volgens schema mooi in de hartslagzone 137-163 gebleven.

Ik ben vandaag helaas het fototoestel vergeten mee te nemen. Daarom geen plaatjes uit Genk. Wel heb ik onlangs nieuwe foto’s van de Transalp ontvangen: hieronder alvast enkele exemplaren.

Ronald

20x30ecd0646 20x30efg0677

20x30ecb0256

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s