Verviers, 24 september 2006

Open Belgisch kampioenschap marathon, Verviers, 24 september 2006

(VTT Marathons Ardenne Bleu)

Op het affiche prijken een slordige 4100 hoogtemeters en 104 kilometer. Die kilometers geloof ik wel. De hoogtemeters vind ik twijfelachtig; 4100hm in de Ardennen? Het belooft in ieder geval zwaar te worden, dat is wel zeker. En,..niet onbelangrijk: dit is de generale repetitie voor het WK marathon 2007. We rijden vandaag het WK parcours van volgend jaar!

Ik moet naar Verviers, lekker om de hoek dus, 3 kwartiertjes rijden. De wekker gaat om 6.00u. Het ontbijt heb ik ‘s avonds al klaar gezet. Om 6.45u zit ik in de auto. Rond 7.30u kom ik aan op het Outlet Center in Verviers. Het terrein is een beetje kil en sfeerloos. Een start en finish in het stadscentrum van Verviers zou een stuk gezelliger geweest zijn. Maar ja, het Outlet Center is nu eenmaal sponsor…..  Cas en Leon staan al op het parkeerterrein als ik aankom, dat komt de sfeer in ieder geval wel ten goede!

Om 9.00u is de start. In een eerste grote lus rijden we richting Banneux. Deze streek kennen we van bijvoorbeeld Olne-Spa-Olne. We krijgen veel prachtige single trails voorgeschoteld. De klimmen zijn voor Ardenne-begrippen relatief lang. Conditioneel loopt het eindelijk weer eens redelijk lekker. Nog niet helemaal top, maar toch aardig. Na een kilometer of 45 zien we Vervier weer liggen . We beginnen met de tweede lus richting Hoge Venen en Lac de Gileppe. Vanuit het dal krijgen we vervelende steile asfalt klim voor de kiezen. Boven aangekomen blijkt de route exact het parcours te volgen van de toertocht die hier iedere winter door de Pompiers van Verviers wordt georganiseerd. Toevallig heb ik die deze winter nog gereden samen met mijn Belgische vriend Bart Verschure. Toen was het regenachtig. Nu is het droog. De trails in de eerste helft van deze tweede lus behoren tot de mooiste in de wijde omtrek! Smalle paadjes langs een steile afgrond met diep beneden ons het riviertje de Hoegne, technische rotspaadjes, over grote rotsblokken en boomwortels naar beneden, door riviertjes, ik vind het prachtig allemaal. Heerlijk. Ik vind het zo mooi dat ik vergeet te eten en te drinken in de laatste 35 kilometer. De laatste 20 kilometer krijg ik daardoor te maken met een flinke inzinking. Het loopt niet meer soepel en kan het tempo niet meer goed vasthouden. Op 5 kilometer voor de finish wordt bijgehaald door Cas. We rijden samen op de finish af. In de laatste 700 meter demarreert Cas. Ik kan niet volgen; ik ben leeg. Ik zin op revanche!

Verviers behoort samen met Malmedy zeker tot de mooiste marathons binnen de straal van 300 kilometer rond Heerlen. Absoluut. Het parcours is WK-waardig.. Laat de grote mannen maar komen volgend jaar!

Maar aan de 4100 hm twijfel ik nog steeds. Het waren er heel erg veel, maar zeker geen 4100. Mijn gevoel zegt rond de 3000hm. Ik ben 116e overall geworden, en 47e in mijn categorie.

Ronald

Documentnaam_rockndust07

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s