Olne-Spa-Olne, 2 april 2006, 67 km / 1500 hm

De aanhoudende regen van de afgelopen week voorspelt al wat onze oostelijke buren “ein grosser Schlammschlacht” noemen. s ‘Avonds extra olie op de ketting, randen van scharnierpunten en bewegende onderdelen op de fiets invetten om zoveel mogelijk vuil buiten te houden.

Om 6.00u gaat de wekker: ontbijt met veel koolhydraten, koffie en banaan. Bidons heb ik gisteravond al klaar gemaakt. Bike in de auto, spullen in de auto en om 7.00u bij Marc. Daar blijkt inmiddels een grote doos uit Finland aangekomen met de GAZZA / Nokian banden voor het seizoen 2006! Het is helaas te laat om deze nu nog om de wielen te leggen. Om 7.20u zijn we onderweg naar Olne. Daar aangekomen volgt het gebruikelijke ritueel: inschrijven, stuurbord monteren, outfit aantrekken en warmrijden! Ondertussen nog wat repen naar binnenwerken voor de laatste aanvulling van de brandstofreserves. Zakken niet vergeten vol te stoppen met allerlei koolhydratengels. Behalve de normale gels heb ik deze keer ook “drinkzakjes” met honing meegenomen en ik moet zeggen: die smaken eigenlijk beter dan die “chemische” gels.

Om 8.20u verzamelen in een zompig weiland waar het startvak is gelegen. De starter geeft ons de laatste instructies mee. Klokslag 8.30 uur klinkt het startsein. Na 100 meter staan we al in een grote modderpoel die velen tot afstappen noopt. Daarna korte snelle afdaling over een breed pad, een scherpe bocht naar links singeltrack op, bergaf. De trail is door de aanhoudende regen van de laatste dagen veranderd in een rivierbedding met wildstromend water en grote keien. Dit beloofd zwaar te worden vandaag! Nu gaat het nog stroomafwaarts door het water, niet veel later komen we dergelijke rivieren tegen die we stroomopwaarts omhoog moeten rijden. Als kleine kinderen mogen we in de modder spelen vandaag! En hoe! Ik kijk om: waar is Marc?

De eerste helft rijd ik redelijk op reserve om de krachten goed over de hele rit te kunnen verdelen. In de tweede helft wordt ik met name in de snelle en technische afdalingen gehinderd door een bril die helemaal onder de modder zit. Desondanks houd ik de bril op; twee jaar geleden is het netvlies in mijn ogen beschadigd door de grote hoeveelheid zand in mijn ogen tijdens de marathon in Willingen. Ik mis nog een spatbord bij mijn Specialized Epic die de grootste modder uit mijn gezicht te houdt. Onderweg stop ik bij een poel met inmiddels bruin modderwater om de grootste modder te verwijderen van de bril.

Ik krijg het ritme nu lekker te pakken. Een aantal bikers die mij in het begin voorbij gegaan zijn, haal ik weer in. Ik voel me goed en de fiets loopt goed ondanks de modder. In steile klimmen waar anderen afstappen blijf ik op de fiets. Het vertrouwen groeit, maar ik rijd nog steeds met een kleine reserve. Ik heb inmiddels al 50 kilometer er op zitten maar weet nog niet precies hoelang de rit nu is. De berichten zijn tegenstrijdig: Ik heb 68 km en 72 km gelezen. Bij de laatste bevoorrading roept iemand “encore six kilometres”. Vanaf nu plankgas dan maar. Uiteindelijk bleek de finish bij kilometer 66 te liggen.

Het ging eigenlijk best goed. Ik heb achteraf gezien eigenlijk te veel op reserve gereden want ik had nog energie over na de finish. Krachten verdelen is een kunst merk ik! Ik heb geen last van de onderrug gehad! Ook dat is een winstpunt. En ook het materiaal werkte naar behoren; en als het hier werkt, werkt het overal!

Mijn tijd (4.33u) en uitslag (121ste overall) is niet om over naar huis te schrijven, maar ben toch best tevreden.

Marc komt uiteindelijk binnen als 150ste in een tijd van 4.57u: zonder achterrem! Die is hij verloren onderweg! Dat levert weer werk op voor Bert Toma!

Olne-Spa-Olne: hele leuke raid die deze keer onder extreem harde omstandigheden verreden werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s